Hotel Aquamarin★★★ - 8380 Hévíz Honvéd u. 14.
+36 83/ 545 960
Egészséget ajándékba! Részletek
Tekintse meg képgalériánkat! Részletek
Hévízi terápiák,
gyógyászati kezelések
Részletek

Oxigénterápia

oxigénterápia

Az orvostudomány az oxigénnek a betegségek kezelésében, valamint a műtéteknél betöltött jelentőségét már régen felismerte. Annál inkább érthetetlen, hogy az oxigénterápiákat mind a mai napig csak ritkán alkalmazzák. Ezek helyett az oxigénhiányra még mindig gyógyszereket írnák fel, amelyek úgy hatnak, hogy a szív és a szervezet kevesebb oxigénből gazdálkodik, ugyanakkor a szívet megengedhetetlen mértékben nagyobb teljesítményre serkentik. Az oxigénhiány lassítja a vér keringési sebességét, csökkenti a sejtszintű anyagcsere-teljesítményt és az életerőt, és gyorsítja az öregedést. Az oxigénhiány következtében számos egészségügyi probléma léphet fel. Ez gyakran vezet ördögi kör kialakulásához, amelyből kilépni csak nehézségek árán tud a beteg. Ha alvási nehézségekkel küzdünk, beveszünk egy altatót, ettől reggel fáradtnak érezzük magunkat, tehát beveszünk valami serkentő hatású szert. Többet dohányzunk, elkezd fájni a fejünk, ami ellen megint más gyógyszert veszünk be. A kör napról napra szűkül, a következmény pedig szívritmuszavar és infarktus, amelynek egy napon jönnie kell. Ezekben a helyzetekben kellene a rendkívül sokoldalú természetes gyógyszerre, az oxigénre gondolnunk, és más természetes gyógymódokkal összekapcsoltan oxigénterápiának alávetnünk magunkat. Nem másról van itt szó, mint egy, az embert egészében szemlélő gyógymódról, amely életre kelti a szervezet öngyógyító erőit.

20 perc 2.000 Ft. Második alkalomtól 20 perc 1.500 Ft! Kérje személyre szabott ajánlatunkat!

Az oxigénterapiát egyre szélesebb körben alkalmazzák, ellenjavallata nem ismert, Németországban a fül-orr-gégészeti praxisokban alkalmazzák és felajánlják kiegészítő kezelésként. Németországban Manfred von Ardenne fejlesztette ki a többlépéses oxigénterápiát. A drezdai fizikus professzor Manfred von Ardenne (1907-1999) több mint két évtizeden át kutatta az emberi szervezet oxigénhiányos állapotait s ezen állapotok kezelésével foglalkozott. Bebizonyította, hogy a napi oxigénkezelések, a vérkeringés erősödéséhez és ezáltal a szövetek oxigénellátásának javulásához vezettek. A háromlépcsős eljárást Manfred von Ardenne fizikus dolgozta ki. Először is a páciens egy vitaminokból, ásványi anyagokból álló gyógykoktélt kap, hogy sejtjeiben javuljon az oxigénfelvétele és anyagcsere. Ezután tiszta oxigént lélegzik be, miközben valamilyen testmozgást végez. A módszer javítja a vér mikrocirkulációját, hatására az oxigénnel teli vér mennyisége az artériákban nő, a vénákban csökken, ezáltal az agy több oxigénhez jut.

Az oxigén a szervezet energiatermelési folyamataiban főszerepet játszik. Óránként átlagosan 15 liter oxigént használunk el. Sporttevékenység esetén azonban az oxigénfelhasználás könnyen a többszörösére növekedhet. Mivel testünk nem képes az oxigén raktározására, és azt önmaga nem tudja előállítani, folytonos oxigénellátásra van szüksége. Tegye próbára Önmagát: tartsa vissza a levegőt, és nézzen a másodpercmutatóra. Ha egy percnél tovább bírja levegővétel nélkül, megnyugodhat, hisz kitűnő formában van. 4 perces oxigénhiány után az emberi szervezet eléri azt a kritikus pontot, mely után, ha nem jut levegőhöz, maradandó károsodásokat szenvedhet.

Az élet során testünk folyamatosan vizet veszít, és hasonlóképpen csökken oxigénfelvevő képességünk is. Egy újszülött teste 75%-ban vízből áll, egy fiatal felnőttnél ez az érték már csak 65%-ot tesz ki, az idős emberek szervezetének víztartalma pedig már 55%-ra csökken. A szervezet oxigénnel való ellátása 99%-ban a tüdőn keresztül, és 0,9%-ban a bőrön, valamint a gyomorban, az elfogyasztott táplálékon keresztül történik. A tüdő léghólyagocskáiból az oxigén a tüdőkapillárisokba kerül. Az oxigénnel teli friss vér a bal szívkamrába áramlik, ahonnan eljut a test minden pontjára. Az apró hajszálereken keresztül a legapróbb sejtig is elhatol. Biokémiai reakciók sokaságán keresztül az oxigénből és a tápanyagból energiában gazdag foszfátok képződnek. Az anyag- és gázcsere lezajlása után a vér a kapillárisok kijáratában gyűlik össze, ahonnan a vénákon keresztül eljut a jobb szívfélbe. Innen újra a tüdőbe kerül friss oxigén felvételének céljából, és az egész folyamat kezdődik elölről. Az egészséges sejtanyagcsere feltétele a mindig megfelelő mennyiségű oxigén jelenléte.

Milyen esetekben javasolt az oxigénterápia?

Az oxigénterápia elsősorban a betegségmegelőzésre szolgál. Minden esetben, amikor nem szervi betegség okozta krónikus fáradtság, kedvetlenség, levertség, koncentrációzavarok, teljesítménycsökkenés lép fel, javasolt a rendszeres oxigénkezelés. Az egészség, a teljesítőképesség és a jó közérzet megóvásához szükséges elsősorban.

Terápiás célból:

 • a vérkeringés javítására
 • az immunrendszer erősítésére
 • kimerültségi állapotokat követően
 • a saját védekező mechanizmus fokozására
 • a seb- és csontgyógyulás meggyorsítására
 • magas vérnyomás esetén
 • szívelégtelenség, szívbetegség esetén
 • minden agyi és perifériás vérkeringési zavarok kezelésére
 • menopauza
 • migrén, szédülés
 • depresszió, stressz
 • a rákkezelés kiegészítőjeként
 • nagyothallás
 • fülcsengés (tinnitus)
 • egyensúlyzavarok
 • krónikus gyulladások és fertőzések
 • allergiák és túlérzékenységi betegségek
 • krónikus légzési problémák, tüdőbetegségek, asztma

Egyéb esetekben:

 • az egész szervezet teljesítményének fokozása
 • általános közérzet javítására
 • oxigén- és energiahiány megelőzésére
 • fertőzésre való hajlam leküzdésére
 • előrelátható terhelések megelőzésére
 • krónikus alkohol- és nikotinfogyasztás okozta betegségek megelőzésére
 • kihagyó vagy gyengülő figyelő- és összpontosító képesség esetén
 • a fizikai és szellemi teljesítőképességek javítására, fokozására

Óvatosan az oxigénpótlással!

Ma már többféle lehetőség van arra, hogy plusz oxigént juttassunk a szervezetbe, azonban óvatosan kell bánni az oxigén pótlásával. Magas %-ban az oxigén csak indokolt esetben és kizárólag rövid kezelésekben adható, és az sem mindegy, milyen mennyiségben. Amilyen jótékony ugyanis rövid ideig tartó belélegzése, ugyanolyan veszélyes is lehet túladagolása, mivel a légzés során bejutó tömény oxigén 3-5 órán túl károsíthatja a tüdő hörgőit és a tüdőben folyadék keletkezhet.  A szervezet egészséges működése esetén, melyhez a plusz oxigénbevitel hozzájárul olyan enzimek termelődnek, amelyek a káros anyagokat megkötik és eltávolítják. A kor előre haladtával enzimrendszerünk aktivitása csökken. Állandó, vagy tartós oxigén belélegzés csak betegeknek, orvosi felügyelet mellett javasolt.  A tüdőgyulladásos, váladékozással járó, esetleg fertőző megbetegedései esetén a tömény oxigén belélegzését kerülni kell. Krónikus betegségek esetén pl. COPD betegségnél, szívbetegségnél az oxigénterápia megkezdése előtt mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával és kérje ki tanácsát.

 

  Positive SSL